ReklamaA1ReklamaA2

„A to historia! Uczta (nie tylko) u króla”

Informacje lokalneAktualnościKsiążkiWydarzenia i imprezy07:00   red. - inf. prasowa367 odsłon
„A to historia! Uczta (nie tylko) u króla”
 fot. BPMG

Najbliższy termin

18.09 Czwartek 18:00

Czy i skąd wiadomo, co jadano we wczesnym średniowieczu? Jak chrześcijaństwo zmieniło kulturę kulinarną Polski, czyli o winie pszenicy i oliwie? Czym była kuchnia mięsna, a czym kuchnia postna we wczesnym średniowieczu? O skarbach lasów, łąk i pól, czyli co jadali wielmoże, a co lud; proso, żyto, dziczyzna, soczewica, olej lniany i konopny, macierzanka, rdest, czyli o składnikach menu sprzed tysiąca lat; jak konserwowano, przyprawiano i sporządzano przyprawy za czasów Bolesława Chrobrego; czy wczesnośredniowieczna kuchnia smakowałyby nam współcześnie i co zachowało się w kuchni do dzisiaj… Poznaj dwór Bolesława Chrobrego od kuchni. O tym wszystkim porozmawiamy z profesorem Jarosławem Dumanowskim w czwartek, 18 września o godz. 18.00 w Starym Ratuszu!

O tym wszystkim porozmawiamy z profesorem Jarosławem Dumanowskim - historykiem, profesorem Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (specjalistą w zakresie kuchni). Dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na UMK, pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” („Polskie Zabytki Kulinarne”), wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (dotychczas ukazało się w niej dziewięć tomów staropolskich książek kucharskich, traktatów dietetycznych i innych). 

To popularyzator wiedzy o dawnej kuchni oraz organizator wydarzeń historyczno-kulinarnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Jest współautorem scenariusza, prowadzącym i głównym konsultantem serialu dokumentalnego Historia kuchni polskiej, zrealizowanego na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Filmoteki Narodowej – Instytutu Audiowizualnego. Stare receptury sprzed wieków publikuje na fanpage’u „Kuchnia staropolska” na Facebooku, a także prowadzi kanał „Kuchnia bardzo staropolska” na YouTubie.

Spotkanie realizowane jest w ramach projektu „Królewska Biblioteka” i jest finansowany ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu „Patriotyzm Jutra. Wielkie Rocznice”.



Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 0
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 0
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 0
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 0
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 0
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

Daj nam znać

Jeśli coś Cię na Pojezierzu zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB3ReklamaB4
ReklamaA3