Dzisiaj w godzinach popołudniowo-wieczornych w Szkole Podstawowej w Żydowie odbyły się Warsztaty Kulinarne - Pieczenie Rogali Świętomarcińskich. W przedsięwzięciu tym wzięło udział kilkudziesięciu mieszkańców Żydowa i okolicznych miejscowości. Obecny był również Tadeusz Szymanek, burmistrz miasta i gminy Czerniejewo. Efektem trwających kilka godzin warsztatów było przygotowanie kilkuset rogali! Zostaną one rozdane podczas Narodowego Święta Niepodległości w Czerniejewie i Żydowie!
Warsztaty Kulinarne w Żydowie to już kilkuletnia tradycja. Koordynującym całość warsztatów jest – także tradycyjnie – Tomasz Ryszczuk, sołtys Gębarzewa i szef kuchni w Szkole Podstawowej w Żydowie. – Dzisiejszej nasze warsztaty polegają przede wszystkim na dobrej zabawie, na spotkaniu się i na tym, by zrobić rogale dla gminy Czerniejewo na jutrzejsze obchody Święta Niepodległości – mówi T. Ryszczuk.
Dalej T. Ryszczuk poinformował nas, że planowane jest upieczenie kilkuset rogali. – W naszych warsztatach bierze udział blisko 30 osób. Przygotowanie rogali trwa od godz. 16.00 i potrwa, tak myślę, przez kilka godzin – dodaje.
Uczestnik warsztatów, burmistrz gminy Czerniejewo Tadeusz Szymanek podkreśla, że okazją do zorganizowania warsztatów są obchody Narodowego Święto Niepodległości. – Dzisiejszy dzień jest takim dniem, gdy ludzie po pandemii chcą się spotykać ze sobą. Jest to fajna forma integracji i pracy, która uczy nowych doświadczeń. To, że możemy się spotkać, pożartować, a na koniec dobrze zjeść smaczne rogale, to jest dowód na to, iż potrzeba nam takich spotkań – podkreśla T. Szymanek.
Jedną z uczestniczek dzisiejszych warsztatów jest Halina Prusak, od wielu lat angażująca się w przeróżne inicjatywy odbywające się w Żydowie. – Warto piec rogale, bo to są nasze, marcinkowe rogale, które są bardzo dobre. To jest ciasto półfrancuskie, nadziewane makiem i smaczne – mówi H. Prusak i dodaje, że osobiście uwielbia rogale z tradycyjnym makiem. – A ja lubię rogale z białym makiem – uśmiecha się stojący obok burmistrz Szymanek.
Zdaniem T. Szymanka, tradycja pieczenia rogali w Żydowie zapoczątkowana w 2017 roku, to jest coś pięknego. – I takie tradycje powinniśmy kultywować, bo one służą rozwojowi i czemuś, co jest ważne przy okazji Święta Niepodległości, czyli jedności narodowej, a nie dzieleniu tego narodu. I to jest najistotniejsze – dodaje.
Przy okazji tej inicjatywy, zapytaliśmy T. Ryszczuka o przepis na rogale. – Kilogram mąki, 5 deko drożdży, 4 jajka, 250 gram margaryny, 200 gram margaryny do wałkowania i łyżeczka soli. Następnie zarabiamy ciasto, wałkujemy, raz przekładamy margaryną, trzy razy wałkujemy. Czekamy, by ciasto odpoczęło w lodówce. Na koniec wykrawamy piękne rogale – wyjaśnia T. Ryszczuk.
Na koniec wypada mi tylko sparafrazować naszego wieszcza: „I ja tam w Żydowie z gośćmi zajrzałem, przepyszne i smaczne rogale zajadałem. A com widział i słyszał, w tym artykule opisałem”.
Wszystkim smakoszom rogali, życzymy smacznego!
Fot. A. Soberska, K. Soberski
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!