Letnia pogoda, burza pobrzmiewająca gdzieś na horyzoncie, wakacyjne plany i wyśmienite potrawy – to wszystko złożyło się na ognisko inaugurujące wakacyjny sezon Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, które z soboty na niedzielę odbyło się w Rybnie Wielkim w gminie Kiszkowo. Głównym punktem spotkania były jednak I Zawody Kulinarne dla członków Fundacji. Przedsięwzięcie to okazało się „strzałem w dziesiątkę”!
Przy pięknej letniej pogodzie, z burzą gdzieś tam na horyzoncie, przy ognisku i długich nocnych Polaków rozmowach… W takich „okolicznościach przyrody” odbyło się z soboty na niedzielę w Rybnie Wielkim spotkanie członków Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” (tych, którzy mogli przybyć – innych zatrzymała praca, obowiązki rodzinne, choroby)
Gospodarzem spotkania członków Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”, był Szymon Raith, który przygotował ognisko i stoiska do kuchennej rywalizacji . Towarzyszył mu jego mądry pies Tofik.
Najważniejszym punktem spotkania były I Zawody Kulinarne dla członków Fundacji, które rozpoczęły się w sobotnie popołudnie, punktualnie o godz. 15.00. W szranki stanęły ostatecznie cztery osoby: Ula Romanowska, Michał Glanc, Szymon Raith i Włodek Biront.
Ula przygotowała ziemniaki pieczone w mundurkach z masłem czosnkowym i gzikiem oraz kartofelen salat. Michał zrobił gołąbki w sosie pomidorowym, Szymon z kolei kotlety z udek kurczaka a Włodek upiekł dwa chleby: pięć ziaren i pszenno żytni.
Po ponad dwóch godzinach przygotowywania potraw, przyszedł czas na degustację w której uczestniczyli wszyscy obecni. Ale ostateczny werdykt należał do komisji konkursowej, którą tworzył Zarząd Fundacji: Karol Soberski, Arkadiusz Gaca i Aleksandra Soberska. Decyzja mogła być tylko jedna – wszyscy zajęli pierwsze miejsce i wszyscy otrzymali nagrody: koszulki Fundacji.
Warto zaznaczyć, że w tym czasie, gdy uczestnicy zawodów przygotowywali swoje potrawy, pozostali nie nudzili się. Były więc zawody sportowe, dyskusje o najbliższych planach Fundacji, a na koniec – już po degustacji – godzinny spacer nad pobliskie jezioro.
– Zawody Kulinarne okazały się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”! Uczestnicy zawodów pokazali swój kunszt kucharski, co zdopingowało innych i za rok w tych zawodach weźmie udział więcej członków Fundacji. Poza tym takie zmagania to fantastyczna integracja naszej grupy i wspaniały czas na długie rozmowy – podsumował Karol Soberski, prezes Fundacji.
Po zakończeniu pierwszej edycji Zawodów Kulinarnych, wręczeniu nagród, jak również wręczeniu specjalnego podziękowania Szymonowi za przygotowanie miejsca do zawodów, przyszedł czas na biesiadę przy ognisku. Zanim do niej doszło, był toast z okazji imienin prezesa Fundacji.
Potem zapłonęło ognisko… I przyszedł czas na biesiadę i pieczone kiełbaski. Pieczone kiełbaski smakowały wybornie, podobnie jak inne dania przygotowane na tę biesiadę m.in. sałatki, ogórki, papryka w różnych zalewach! Prawdziwa uczta! I nawet dym z ogniska nam nie przeszkadzał, tym bardziej, że na horyzoncie coraz groźniej prezentowała się burza…
Nasze spotkanie przy ognisku, inaugurujące wakacyjny sezon Fundacji, przebiegało w tak fantastycznej atmosferze, że nawet się nie spostrzegliśmy, gdy okazało się, że jest już daleko po północy, że jest już niedziela i czas wracać do domu. Fundacyjne ognisko była niezapomnianym spotkaniem!
Wkrótce kolejne nasze przedsięwzięcia o których będziemy informować na bieżąco.
Osoby chcące przystąpić do Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć” zapraszamy do kontaktu na maila: fundacjahistoryczna@post.pl
Fot. A. Soberska, W. Biront
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!