Co to jest ajntopf, kamsztyk i świętojanki? Jak wyrychtować ślepe ryby z myrdyrdą? W ten weekend „Szef kuchni poleca gwarę”! Gwarowe "menu" – w formie ulotki – znajdziecie w gnieźnieńskich restauracjach, kawiarniach, czy pizzeriach. Gwarową wkładkę do menu opracował znawca gnieźnieńskiej gwary Andrzej Malicki.
Gwarowa ulotka turystyczna to część bibliotecznego projektu „Gwarze mówimy TAK!”. Od kilku lat Biblioteka Publiczna Miasta Gniezna realizuje projekty promujące tzw. „blubranie”, czyli gnieźnieńską odmianę dialektu wielkopolskiego. W tegorocznej edycji projektu w lipcu odbyły się spotkania z Juliuszem Kublem i Panem Walizką na fyrtlu oraz spacer miejski „Fyrtel od kuchni”.
Gwara to nasza mowa codzienna – słychać ją w naszych domach, na fyrtlu, w podwórkach i …w kuchni! Wiele gwarowych określeń to właśnie nazwy kulinarno-spożywcze: określenia produktów spożywczych, kuchennych utensyliów i miejscowych specjałów. W Gnieźnie cenimy sobie naszą lokalną kuchnię – pyry z gzikiem, ślepe ryby czy sznekę z glancem. Jest prosta, smaczna i ...wielokulturowa – wyczujecie w niej wpływy polskie, niemieckie i żydowskie. Podobnie wielokulturowa jest nasza lokalna mowa. Warto ją pielęgnować!
Akcja "Szef kuchni poleca gwarę" realizowana jest w ramach projektu "Gwarze mówimy TAK!"" dofinansowanego ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „Ojczysty – dodaj do ulubionych 2021”.
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!