W Muzeum Ziemi Szubińskiej odbyło się wydarzenie pt. „Boże Narodzenie. Wokół stołu” na które złożyła się wystawa i prelekcja połączona z pokazem kulinarnym oraz degustacją świątecznych dań.
Na wystawie wykorzystano zbiory Muzeum Ziemi Szubińskiej pochodzące z XIX i pierwszej połowy XX wieku. Są to m.in. zabytkowe meble, sprzęty gospodarstwa domowego oraz bielizna stołowa i kuchenna. Ekspozycja uzupełniona została o depozyty udostępnione przez Piotra Adamczewskiego (zastawy, lampa), Elżbietę Kruk (lampa naftowa), ks. kanonika Tadeusza Lesińskiego (gramofon), Benignę Olszewską (zastawy), Adama Winieckiego (krzyż) oraz przekazane w ostatnim czasie darowizny od Jacka Janowiaka (meble) Barbary Masłowskiej (przybory kuchenne), Marii Piekarskiej (naczynia), Mirelli Siewkowskiej (naczynia), Radosława Woźniaka (kufer).
Na wystawie znalazły się też wybrane przedmioty, będące zapowiedzią przyszłorocznej ekspozycji noszącej roboczy tytuł: „Boże Narodzenie w PRL-u”, które przekazali Teresa Foigt, Roman Kiliński, Karolina Komasińska, Aleksandra Łuczak, Mariusz Michalak, Jerzy Miler, Aleksandra Mruczkowska, Anna Paszkiet, Anna Pawlak, Maria Piekarska, Magdalena Stępniewska, Katarzyna Tatar, Radosław Woźniak, Janina Żurawska oraz depozyt od Agnieszki Kończal.
Prowadząca wernisaż dr Kamila Czechowska podziękowała wszystkim wymienionym za pomoc i wsparcie muzealnych działań, a także pracownicom muzeum Patrycji Banasiak i Iwonie Kruk za nieoceniony wkład w przygotowania piątkowego wydarzenia. Warto dodać, że Muzeum nieprzerwanie prowadzi zbiórkę przedmiotów związanych z życiem codziennym w czasach minionych. Serdecznie zapraszamy do przekazywania przedmiotów, które posłużą do stworzenia kolejnych wystaw.
W drugiej części wydarzenia odbyło się spotkanie z Mistrzem Kucharskim Szymonem Brukwickim z Akademii Rozwoju Kulinarnego. Przyszły Mistrz Kucharski swoją przygodę w kuchni rozpoczął na obozach harcerskich, na które zabierał go dziadek, hm. Stanisław Brukwicki. To on zaszczepił w przyszłym szefie kuchni miłość do polskiej kuchni i tradycji. W 2008 r. rozpoczął pracę w gastronomii edukując się jednocześnie. Cztery lata później został Szefem Kuchni w nakielskiej restauracji „Ekspresja”. W 2015 r. poszerzył działalność o catering dietetyczny DietaFit24. W między czasie ukończył wiele szkoleń i kursów zawodowych, zdobył tytuł czeladnika w zawodzie kucharz, a następnie Mistrza. W ramach współpracy z lokalnymi szkołami praktyczną naukę zawodu odbywało u niego ponad 100 osób. W 2021 r. otworzył Akademię Rozwoju Kulinarnego – gdzie prowadzi warsztaty kulinarne, kursy gotowania i szkolenia gastronomiczne oraz zajęcia dla dzieci.
Podczas piątkowego spotkania w Muzeum Ziemi Szubińskiej wszystko kręciło się wokół wigilijnego stołu. Był barszcz na zakwasie, groch z kapustą, łazanki, karp, kulebiak w kilku wersjach i inne smakołyki. Mistrz Szymon Brukwicki dzielił się swoimi doświadczeniami i sprawdzonymi patentami. Do pomocy zapraszał uczestników wernisażu, którzy chętnie brali udział w przygotowaniu dań i ich serwowaniu publiczności. W gościnnej sali Domu Polskiego nikt nie mówił – zostaw, to na święta!
Zadanie zostało dofinansowane z Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Uzależnień na lata 2023-2025.
Fotorelacja Piotr Bembenek
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!