Janowiec Wielkopolski był w tym roku gospodarzem 12. Powiatowej Prezentacji Stołów Wielkanocnych w powiecie żnińskim. Panie z kół gospodyń wiejskich działających w pięciu gminach i tym razem stanęły na wysokości zadania i przygotowały mnóstwo wielkanocnych pyszności. Te skosztowaliśmy podczas tradycyjnej degustacji.
Sala Zespołu Szkół Niepublicznych zapełniła się pokaźną liczbą gości. Jak podkreśliła Zofia Kozłowska, przewodnicząca Rady Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bydgoszczy, pałuckie wydarzenie ma na celu głównie dbanie o świąteczną i lokalną tradycję przygotowania potraw, dekorowania i smakowania.
Panie z kgw z gmin Janowiec Wielkopolski, Żnin, Rogowo, Barcin i Gąsawa (bez udziału gminy Łabiszyn), co roku dwoją się i troją przygotowując całe mnóstwo świątecznych pyszności. Na pięknie przystrojonych stołach nie brakowało więc jaj, mięsiw, pasztetów, rolad, bab, mazurków czy serników. Był także żur na zakwasie, który w tym roku podlegał ocenie.
Zdaniem jury najlepszy przygotowała gmina Żnin, drugie miejsce przyznano gospodarzom wydarzenia, a trzecie gminie Barcin. Jeśli chodzi o najpiękniej udekorowany stół wielkanocny tu niespodzianek nie było i wygrała gmina Gąsawa. Na drugim miejscu znalazła się gmina Janowiec Wielkopolski, a na trzecim gmina Rogowo.
Warto dodać, że zanim przystąpiono do degustacji, tradycje wielkanocne i ich znaczenie przybliżył ks. Andrzej Szczepaniak, proboszcz parafii pw. św. Mikołaja w Janowcu Wlkp. Życzenia wszystkim obecnym złożyła posłanka Magdalena Łośko, a nieco folkloru wprowadziła kapela "Folk-Rom".
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!