Postanowiliśmy zgodnie z Waszymi życzeniem dzielić się ciekawostkami, informacjami, wydarzeniami, i nie tylko na łamach naszej gazety. Wspierając się doświadczeniem znanego gnieźnieńskiego hotelarza i restauratora. Cyklicznie będziemy przybliżać nowe trendy w gastronomii, publikować stare, sprawdzone przepisy, czy zachęcać do miejsc, gdzie można po prostu szybko, tanio i dobrze zjeść. O sytuacji w gastronomii rozmawiamy z Joanną Pietrak – Lipińską, dyrektorem sieci Hoteli Pietrak.
Pandemia koronawirusa, reżim sanitarny, rygorystyczne przepisy, a nawet „zamknięcie” kraju na pewien czas spowodowało, że duża część Polaków została w domach. W ich życiu musiało się wówczas sporo zmienić, w tym m.in. nawyki żywieniowe.
- Jak na dzień dzisiejszy przedstawia się sytuacja w gastronomii?
- Te dwa miesiące zamknięcia były na nas i naszych pracowników bardzo trudne. Jednak nie marnowaliśmy czasu i realizowaliśmy nowe plany i projekty związane z modernizacją naszej restauracji na deptaku.
- Jakie zmiany zaszły w Państwa restauracji w hotelu na deptaku?
- Zmieniliśmy wystrój na bardziej nowoczesny z zachowaniem pierwotnego charakteru osiemnastowiecznej kamienicy.
Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy nie mają czasu na gotowanie w domu, a w ciągu dnia chcieliby zjeść sycący, a zarazem zdrowy i świeży posiłek. Dlatego powstał pomysł stworzenia sieci restauracji Family Food –oferującej domowe, świeże potrawy. Nowością w naszej restauracji jest strefa Live Cooking – miejsce gdzie kucharz przygotowuje dania kuchni azjatyckiej, steki, owoce morza czy nawet pizzę. A to wszystko w bezpośrednim kontakcie z Gościem.
- Na czym polega sukces restauracji Family Food?
- Szanujmy swój cenny czas. Tu nie trzeba czekać na wolny stolik, na podanie menu czy obsługę kelnera. Goście biorą tacę, talerz, sztućce i samodzielnie komponują swój posiłek wybierając spośród dań mięsnych, wegetariańskich, mącznych, zup, dużej ilości sałatek deserów i koktajli , a także ciast z Cukierni Hotelu Pietrak. Potrawy można dowolnie mieszać i łączyć według własnego uznania.
- Jak to kształtuje się cenowo?
- Goście sami decydują o wielkości porcji, za którą ostatecznie zapłacą.
Wszystkie dania w jednakowej cenie 3,49 zł/100 g, więc koszt jednego posiłku jest niewielki. Dodatkowo w ostatniej godzinie otwarcia można skorzystać z promocji Happy Hour – wszystko -50%
- Jak bardzo pandemia i obostrzenia sanitarne zmieniły funkcjonowanie Państwa restauracji?
- Współpracujemy z Inspekcją Sanitarną, zapewniając gościom pełne bezpieczeństwo, aby mogli czuć się swobodnie i komfortowo. Odwiedza nas liczna grupa seniorów i to przede wszystkim dla nich staramy się dostosować obostrzenia. Nasza obsługa nosi maseczki, bezwzględnie dezynfekuje ręce i stoliki, a także zachowuje bezpieczny dystans.
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!