Słodycze nie są artykułami pierwszej potrzeby, jemy je kiedy chcemy sobie poprawić humor, kiedy chcemy kogoś obdarować, komuś podziękować czy na przeprosiny. To branża, która polega na dawaniu radości ludziom, dlatego muszą one być wyjątkowe! Dzisiaj rozmawiamy z panią Elżbietą Woś – głównym cukiernikiem w Cukierni i Sieci hoteli Pietrak.
- Jak długo związana jest pani z Cukiernią Pietrak?
- Cukiernia Pietrak funkcjonuje od 2 lat. To miejsce, które prowadzone jest z dużą dozą świadomości, wiedzy i ogromnymi pokładami doświadczenia, gdyż od ponad 20 lat przygotowujemy ciasta i torty na potrzeby funkcjonowania Hoteli Pietrak oraz imprez i przyjęć systematycznie się tam odbywających.
- Skąd więc pomysł na otwarcie nowego punku cukierniczego na mapie Gniezna?
- Kierowaliśmy się potrzebami naszych gości , którzy rozkoszując się naszymi wypiekami podczas imprez często pytali gdzie mogliby zakupić nasze ciasta. Tak w 2018 powstał pomysł otwarcia sklepiku gdzie każdy może wyjść i na bieżąco kupić słodkości na jakie tylko ma się ochotę. Nasza cukiernia otwarta jest 7 dni w tygodniu co chyba najbardziej podoba się naszych Klientom.
- Jak więc wygląda Wasz dzień pracy?
- Raczej noc! (śmiech) Najczęściej startujemy o 4-5 rano. Każdy dzień zaczynamy od zrobienia świeżych pączków i drożdżówek i jest to zawsze walka z czasem, bo trzeba to zrobić dokładnie, ale też szybko, aby w Cukierni były dostępne już od samego rana . Wszystkie nasze ciasta wypiekamy codziennie na świeżo. W sezonie w każdy weekend to wesela i inne przyjęcia, które obsługujemy. Musimy zadbać o prezentację słodkości, dekorację naszych słodkich stołów.
- Czy istnieje możliwość skosztowania danego ciasta przed dokonaniem zakupu?
- Klient w naszych cukierniach może nie tylko kupić słodkość, ale także usiąść i na miejscu skosztować naszych wyrobów. . Latem przy „Cukierni” na deptaku funkcjonują nasze letnie ogródki, zimą natomiast idealnym miejscem jest Herbaciarnia „Wiszące Ogrody” w Hotelu Pietrak. To swoista i romantyczna oaza stworzona dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowy nastrój oraz relaks z dala od codziennego zgiełku. Miejsce zaprojektowane idealnie pod chwile zadumy dla spędzenia czasu w samotności, jak również rozmów podczas spotkania towarzyskiego czy biznesowego. Już sama nazwa wskazuje, że na odwiedzających czeka przytulna przestrzeń, gdzie serwowany jest szeroki wybór naturalnych i aromatycznych herbat.
- Jak Pani myśli, w czym tkwi sukces cukierni Pietrak?
- Przede wszystkim, do naszych wyrobów nie dodajemy żadnych ulepszaczy, barwników i konserwantów. Wszystkie proponowane przez nas pyszności są przygotowywane starymi, domowymi recepturami, co stali klienci sobie bardzo cenią. Myślę też, że różnorodność smakowa i wizualna naszych łakoci zachęca do kupna.
- Co wyróżnia cukiernię Pietrak na tle innych?
- Po pierwsze naturalność składników, ale też ich najwyższa jakość. Do produkcji naszych ciast i tortów nie używamy pulp owocowych, ale prawdziwych owoców, nie kupujemy past z orzechów, ale robimy je sami – dzięki temu mamy pewność, że spełniają najwyższe standardy jakości.
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!