Polska znana jest na świecie jako kraj niezwykle gościnny. Chętnie zapraszamy rodzinę i przyjaciół, lubimy biesiadować w gronie najbliższych, a tym, co nas łączy jest wspólny stół. Człowiek jest stworzony do życia w grupie i potrzebuje kontaktu z bliskimi. Obecną, trudną sytuacje doskonale rozumie Manager restauracji wraz z całym personelem, który zdaje sobie sprawę z tego jak ważny jest bezpośredni kontakt człowieka z człowiekiem. Oni właśnie umożliwiają nam spotkania w gronie najbliższych w bezpiecznych warunkach.
O organizacji przyjęć rozmawiamy z Marcinem Szykownym – managerem restauracji Hotelu Pietrak w Gnieźnie na deptaku.
- Panie Marcinie, rodzinne świętowanie to idealny sposób na znalezienie chwili w zabieganym życiu i spędzenie wspólnego czasu w gronie najbliższych. Co w takim razie jest najważniejsze, aby przyjęcie było udane i zapadło w pamięci gości?
- Organizacja przyjęć ma w sobie coś magicznego. To działanie, które uskrzydla, motywuje i daje wiele radości zarówno mnie jak i gościom. Wierzę, że odpowiednia organizacja to podstawa udanego spotkania. Przede wszystkim indywidualne podejście do każdego gościa . Unikamy standardowych ofert przywiązując jednocześnie ogromną wagę do poznania potrzeb i oczekiwań. Z powodzeniem już od ponad 25 lat odbywają się w naszej restauracji takie imprezy jak urodziny, chrzciny, komunie, przyjęcia weselne, jubileusze, przyjęcia firmowe, spotkania świąteczne. Przejmując na siebie obowiązek przygotowania przyjęcia, pozwalamy Gościom cieszyć się obecnością bliskich bez ryzyka i w bezpiecznych warunkach.
- Wyróżniają się Państwo wyśmienitą kuchnią, a co w takim razie z pozostałymi elementami przyjęcia: muzyką, dekoracjami itp.?
- Każdorazowo dbamy o najlepszą oprawę, odpowiednio dobierając salę. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nasz obiekt – Hotel Pietrak składa się z połączenia 4 kamienic, 3 dziedzińców, 12 oficyn i zagospodarowanego podziemia. Dla naszych gości mamy do dyspozycji klasyczną salę Dąbrówkę, Książęcą - stylową z elementami historycznymi oraz muzealną „Fabrykę Nalewek” z historią minionej epoki. Zapewniamy naszym gościom kompleksową obsługę, tak aby całkowicie zdjąć z nich ciężar jakichkolwiek obowiązków w tym ważnym dla nich dniu.
- Zważając na sytuację epidemiologiczną w naszym kraju proszę powiedzieć czy dzisiaj można czuć się bezpiecznie w Waszych restauracjach?
- Epidemia i wynikająca z niej izolacja społeczna była szczególnie trudnym dla nas wszystkich czasem. Brak możliwości spotkań towarzyskich to jeden z wymiarów, który był najbardziej dotkliwy i odczuwalny w naszych restauracjach. Pandemia dotknęła zarówno nas – restauratorów jak i naszych gości.
Wdrożyliśmy specjalnie, podwyższone standardy sanitarne i procedury bezpieczeństwa dostosowane do realizowania rodzinnych spotkań. Nasze wysiłki zostały potwierdzone Certyfikatem "Obiektu bezpiecznego higienicznie" przyznanym przez Polską Organizację Turystyczną.
- Jak Pan myśli co najbardziej przyciąga Gości do organizacji imprez w restauracjach sieci Hotelu Pietrak?
- Nasi goście polegają przede wszystkim na naszym wieloletnim doświadczeniu, każdy z nas lubi mieć pewność że jego przyjęcie będzie po prostu udane. Poza tym w swojej ofercie posiadamy zróżnicowane pakiety menu, dostosowane to różnego typu spotkań. Dużym zainteresowaniem cieszą się zestawy menu, których ceny zaczynają się już od 89 zł/os. Dla ceniących sobie bardziej wykwintne dania z wielką przyjemnością przygotowujemy indywidualne dostosowane menu zawierające np. Carpaccio z polędwicy wołowej, pate foie gras na cieście francuskim w galaretce koniakowej czy polędwiczka wieprzowa sous-vide podana na warzywnym ratatouille. Samodzielnie wypiekamy ciasta i torty w naszej Cukierni Pietrak - zapewniając Gościom najwyższą jakość naszych produktów.
- W jakim smaku tory najczęściej są u Państwa zamawiane?
- Ulubionym tortem jest tort malinowy na serku mascarpone oraz czekoladowy z truflą pomarańczową . To są nasze absolutne hity od wielu już lat. Poza tym coraz częściej nasi Goście decydują się podczas imprezy na „Słodkie stoły-Candy bar” Wówczas można posmakować najróżniejszych minideserków, różnorodnych babeczek, mufinek czy tartoletek w nietuzinkowej ekspozycji.
- Słyszałem, że w restauracjach Pietrak dużą popularnością cieszą się przyjęcia organizowane podczas Niedzielnych Bufetów, może nam Pan to przybliżyć?
- Podczas niedzielnych bufetów obiadowych goście mogą jeść bez ograniczeń za cenę 49 zł/os. Jest to bardzo wygodna forma serwowania potraw, gdyż każdy gość samodzielnie wybiera spośród różnorodnych dań obiadowych, sałatek, ciast i deserów to na co ma ochotę. Dodatkowym przysmakiem dla dzieci jest pizza w różnych smakach oraz napoje pepsi z dolewką. Istnieje możliwość zamówienia tortu o ulubionym smaku, więc jest to idealne rozwiązanie na spotkanie rodzinne czy towarzyskie. Najbardziej wzruszającym momentem dla naszych jubilatów jest wejście kelnerów i kucharzy z tortem i uroczystym śpiewem Sto Lat!
- Czy to prawda, że przygotowują Państwo również cateringi z dostawą do domu?
- Oczywiście! W ostatnim czasie ze względu na sytuację epidemiologiczną, ludzie spotykają się we własnym zaciszu domowym. Goście mają możliwość wyboru dowolnego menu, wybrania w jaki sposób ma zostać dostarczone jedzenie, czy życzą sobie obsługę, a także to czy mamy dostarczyć zastawę stołową. Zapewniamy im komfort spędzenia czasu w doborowym towarzystwie zamiast pracując w kuchni.
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!