ReklamaA1

Kulinarne news’y „u Pietraka”

Artykuł promocyjny28 września 2020, 12:45   red. - art. promocyjny1722 odsłon
Kulinarne news’y „u Pietraka”
 fot. nadesłane

W tym wydaniu rozmawiamy z Wojciechem Gubańskim, szefem kuchni sieci hoteli Pietrak. Wielokrotnie mieliśmy okazję jeść dania, które wychodziły spod rąk zespołu restauracji Hotelu Pietrak, którym kieruje -  Pan Wojciech. Dał się nam poznać nie tylko jako szef kuchni restauracji czterogwiazdkowego hotelu, ale przede wszystkim jako ciepły i cudowny człowiek, który emanuje życiowym doświadczeniem i mądrością.

- Jak długo jest Pan już jako głównodowodzący Szef kuchni w sieci hoteli Pietrak?
- Z firmą Państwa Pietrak jestem związany już od ponad 20 lat. Na początku prowadziłem restauracje w hotelu Pietrak w Trzemesznie, po kilku latach zaproponowano mi prace w hotelu Pietrak na deptaku w Gnieźnie i do dnia dzisiejszego sprawuję tutaj funkcje Szefa Kuchni.

- Czy znajduje Pan czas na gotowanie w domu?
- Przyjemnie jest mieć dużo czasu na planowanie, zakupy, a później spokojne przygotowanie posiłku. Ale taka sytuacja nie zdarza się często. Na co dzień gotowanie to obowiązek, który musimy spełnić bez względu na ilość zajęć i stopień zmęczenia. Powrót do domu po wielu godzinach wytężonej pracy także dla mnie jest momentem, gdy naprawdę nie mam ochoty na cokolwiek, poza odpoczynkiem. A tu głodna rodzina wzywa i oczekuje… Rodzina powinna się spotykać, chociaż raz dziennie, a świetnym do tego pretekstem jest wspólny posiłek.  Wyszliśmy  naprzeciw oczekiwaniom naszych gości, którzy tak jak ja nie mają czasu na gotowanie w domu, a w ciągu dnia chcieliby zjeść sycący, a zarazem zdrowy i świeży posiłek. Dlatego powstał pomysł stworzenia sieci restauracji Family Food – oferującej domowe, świeże potrawy na wagę.  Goście biorą tacę, talerz, sztućce i samodzielnie komponują swój posiłek wybierając spośród dań mięsnych, wegetariańskich, mącznych, zup, dużej ilości sałatek, deserów i koktajli, a także ciast z Cukierni Hotelu Pietrak. Potrawy  można dowolnie mieszać i łączyć według własnego uznania.

- Co najbardziej kręci pana w gastronomii?
- Najbardziej możliwość ciągłego rozwoju, uczenia  się nowych technik, poznawania nowych składników i właściwości tych, których używam od lat. Dużym doświadczeniem zdobywanym przez lata były dla mnie „Wakacyjne podróże kulinarne dookoła świata”, organizowane przez firmę Pietrak od 13 lat. Wiele nowych inspiracji zaczerpnąłem z gotowania dań z różnych zakątków świata, ale również z naszej kuchni staropolskiej czy międzywojennej.
Na dania Kuchni międzywojennej zapraszamy do naszej restauracji z ciekawą historią minionej epoki - „Fabryki Nalewek”  znajdującej się w podziemiach hotelu Pietrak na deptaku. Mój zespół zainspirowany przepisami z dawnych czasów stworzył prawdziwie przedwojenną kartę menu. Można skosztować takich potraw jak zupa rakowa ,  pyra z gzikiem, rydze w śmietanie , kotlet pożarski,  golonkę po wielkopolsku czy kaczkę z jabłkami.

- Z jakich produktów Pan korzysta w tworzeniu codziennego menu?
- Menu jest zawsze dostosowane do pór roku, wykorzystujemy sezonowość produktów. Nasze  serwowane  potrawy to gwarancja najwyższej jakości składników od lokalnych dostawców, dlatego goście mogą mieć pewność, że jedzą zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Nasze produkty kupujemy m.in. od okolicznych ogrodników i sadowników oraz dostawców drobiu, wieprzowiny, wołowiny itd. Zawsze zwracamy uwagę na jakość, atesty ISO, certyfikaty i przestrzeganie procedur  HACAP.

- Czy w kartach menu uwzględniono potrzeby osób przestrzegających różnych diet, na przykład seniorów?
 Oczywiście. Codziennie przygotowujemy dania dla osób na diecie cukrzycowej i bezglutenowej. Oferta restauracji jest naprawdę bogata i różnorodna. Znajdziemy tu klasyczne dania kuchni polskiej, jak i potrawy dietetyczne, wegetariańskie czy orientalne. Na indywidualne życzenie gościa przygotujemy danie według jego wskazań dietetycznych.

- Bardzo szeroka oferta, a co z daniami dla dzieci?
- Każdego dnia wypiekamy różne rodzaje pizzy, czyli to, co dzieci lubią najbardziej. Ponadto oferujemy dania obiadowe, chrupiące kurczaki, frytki, czy słodkie naleśniki.

- Czy macie w karcie dania,  które nie zmieniają się od lat?
Tak oczywiście, od ponad 30 lat w niezmienionej formie podajemy nasz Hamburger „LUX”  z jajkiem i pieczarkami, czy śledź po królewsku, a także carpaccio z polędwicy wołowej z sosem korzenno – miodowym. Na te dania od lat przybywają do nas goście z całej Polski jak i z zagranicy.

- A co z przyjęciami rodzinnymi?
  Posiadamy urozmaicone pakiety menu na różne uroczystości okolicznościowe np. urodziny, imieniny, chrzciny, komunie czy jubileusze już od 89 zł/os, ale zachęcam wszystkich do organizowania spotkań rodzinnych podczas „Niedzielnych bufetów obiadowych ” - Jesz ile chcesz za jedyne 49 zł!
Goście bardzo chętnie korzystają z tej formy zamawiając dodatkowo torty z naszej Cukierni Pietrak. Najbardziej wzruszającym momentem dla naszych gości jest wejście  kelnerów i kucharzy z tortem i śpiewem Sto Lat!

- Dziękujemy za rozmowę.


Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 13

  • 8
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 1
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 1
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 0
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 1
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 2
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

Daj nam znać

Jeśli coś Cię na Pojezierzu zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB2ReklamaB3ReklamaB4
Reklama
Najlepsze maszyny online z blikiem