W Kiszkowie odbył się wczoraj finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów”. Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Konkurs ma też zachęcać rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także ma być inspiracją producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Uczestników konkursu powitał Tadeusz Bąkowski, wójt Gminy Kiszkowo: – Chciałbym uchylić rąbka tajemnicy. Kto gminę Kiszkowo odwiedzi skazany jest na sukces! Tego sukcesu Wam życzę. Dziś podczas konkursu w Kiszkowie, ale także w życiu codziennym.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów” odbywa się od 21 lat. Narodził się w redakcji „Gospodyni”. – Wielkopolska należy do regionów integralnych kulturowo. Dlatego produkty i potrawy z tej ziemi, posiadają olbrzymią tradycję. W tym roku do oceny zostało zgłoszonych do oceny ponad 70 produktów. To znaczy, że konkurs żyje. Byli rolnicy ze swoimi produktami, koła gospodyń wiejskich, które także zaczęły sprzedawać swoje produkty oraz małe firmy rodzinne i spółdzielnie mleczarskie. Mieliśmy bardzo trudne zadanie. Konkurencja była bardzo duża. Wszystkim nagrodzonym gratuluję i zapraszam do następnych edycji – mówi Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Z kolei Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego podkreśla, że finał wojewódzki jest etapem do konkursu krajowego organizowanego zawsze podczas Targów Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich. – Jesteśmy w pięknej Hali Sportowej, która zwykle towarzyszy zmaganiom sportowym, dziś będzie towarzyszyć zmaganiom kulinarnym. Bardzo dziękuję wszystkim za obecność. Zdaję sobie sprawę, że jest to trud przyjechania. Jesteście Państwo z całej Wielkopolski, to bardzo cieszy. Chciałbym podziękować za to co przygotowaliście, co prezentujecie. Staramy się w Wielkopolsce kłaść nacisk na dziedzictwo kulinarne – zaznacza K. Grabowski.
W Kiszkowie obecny był również Piotr Gruszczyński Starosta Gnieźnieński. – Nie dalej jak w zeszłym tygodniu odbyła się w Gnieźnie impreza o charakterze lokalnym z kołami gospodyń wiejskich, dziesiąta edycja. To co dziś się dzieje w Kiszkowie, jest jakby kontynuacją tego co było tydzień temu, na większą skalę. Przede wszystkich chciałbym życzyć wszystkim uczestnikom, aby podniebienie zostało zaspokojone. Powodzenia! - mówi P. Gruszczyński.
Podczas konkursu działały dwie odrębne komisje. Pierwsza komisja konkursowa oceniała produkty, druga natomiast potrawy, przygotowane podczas konkursu. Przyznano także nominacje do nagrody „Perła 2022”. Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Perły 2022 odbędzie się 25 września w Poznaniu podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Z gminy Kiszkowo Grupa dla Rybna, z Rybna Wielkiego otrzymała:
- nominację do Perły 2022 – Monika Zawierowska -Srocka – za marmeladę z rabarbaru i imbiru
- I miejsce – Monika Zawierowska-Srocka – za pasztet mięsny z grzybami
- II miejsce za potrawę: parzuchę z pęczakiem i szare kluchy z marchewką
Serdecznie gratulujemy wygranych oraz życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!
Podczas konkursu Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczył także nagrody w konkursie „Pięknieje wielkopolska wieś 2022”. Z powiatu gnieźnieńskiego otrzymali je:
- gmina Kiszkowo:
- gmina Trzemeszno:
- gmina Witkowo:
Fot. A. Frąckowiak/Gmina Kiszkowo
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!