Dzisiaj podsumowano świąteczny konkurs kulinarny i konkurs rękodzieła organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą dla kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i mieszkańców wsi, którego celem była prezentacja bogatych tradycji kulinarnych Wielkopolski, popularyzacja tradycyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych, aktywizacja mieszkańców, a także wymiana przepisów i doświadczeń. Podsumowanie i wręczenie nagród odbyło się w Centrum Kultury eSTeDe w Gnieźnie.
W okresie okołoświątecznym Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z partnerem: Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych zaprosiła Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia prowadzące działalność na terenach wiejskich oraz osoby indywidualne zamieszkałe na terenach wiejskich, do udziału w konkurach związanych z bożonarodzeniowymi tradycjami.
Pierwszy konkurs polegał na przygotowaniu tradycyjnych świątecznych wypieków lub dań związanych z regionem i przesłaniu zgłoszenia ze szczegółowym przepisem oraz dokumentacją multimedialną przedmiotu konkursowego (zdjęciem lub filmem). Celem konkursu kulinarnego była: prezentacja bogatych tradycji kulinarnych Wielkopolski, popularyzacja tradycyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych, aktywizacja mieszkańców Wielkopolski, a także wymiana przepisów i doświadczeń.
Do konkursu kulinarnego zgłosiło się 35 podmiotów, zgłaszając łącznie 40 wypieków i potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Komisja Konkursowa w składzie: Piotr Walkowski Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu, Beata Grelowska Dyrektor Biura Regionalnego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych w Poznaniu, Janina Pawełczyk Przewodnicząca Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Śremie oraz Michał Pawliczuk Kierownik Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Rawiczu dokonali oceny nadesłanych zgłoszeń. Ocenie podlegała jakość wykonania wypieku lub potrawy i sposób prezentowanego dania, nawiązanie do bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych regionu oraz użycie do przygotowania wypieku lub potrawy produktów lokalnych. Komisja Konkursowa ze względu na duży wkład pracy uczestników postanowiła nadać tytuł laureata wszystkim 35-ciom uczestnikom.
Przedmiotem Konkursu Rękodzieła było przygotowanie tradycyjnej ozdoby związanej ze świętami Bożego Narodzenia. Komisja Konkursowa w tym samym składzie osobowym, oceniała czy wykonane ozdoby konkursowe były przygotowane w sposób tradycyjny oraz czy wykorzystano do ich przygotowania naturalne materiały.
Do konkursu rękodzielniczego zgłosiło się 37 podmiotów, zgłaszając łącznie 41 ozdób. W pierwszym etapie oceny Komisja Konkursowa oceniła czy zgłoszone ozdoby są zgodne z regulaminem konkursu. Do dalszego etapu zakwalifikowały się 34 zgłoszone prace zgłoszone przez 32 podmioty. Po wnikliwej weryfikacji wykonanych ozdób, Komisja Konkursowa postanowiła przyznać tytuł laureata wszystkim 32-om uczestnikom, którzy zakwalifikowali się do etapu drugiego.
Laureaci zarówno Konkursu Kulinarnego jak i Rękodzieła otrzymają nagrody w postaci bonów konsumpcyjnych.
Ponadto Komisja Konkursowa podjęła decyzję o przyznaniu specjalnego wyróżnienia dla pana Arkadiusza Stosura za przesłanie oryginalnej pracy - Bożonarodzeniowego wiersza.
Z uwagi na duży wkład pracy uczestników i wyrównany poziom nadesłanych zgłoszeń, Organizator Konkursu zwiększył łączną pulę środków na nagrody o 20%, a Komisja Konkursowa zdecydowała o przyznaniu tytułu Laureata Konkursu wszystkim uczestnikom, dlatego wysokość bonu konsumpcyjnego Laureata została zmniejszona względem wysokości bonu przewidzianego w Regulaminie Konkursu.
Bożonarodzeniowe tradycje – zgłoszenia konkursowe "RĘKODZIEŁO"
Bożonarodzeniowe tradycje – zgłoszenia konkursowe "KONKURS KULINARNY"
(źródło: wir.org.pl; fot. Powiat Gnieźnieński)
Serwis pojezierze24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!