ReklamaA1-2ReklamaA1-3

Żydowo stolicą Świętomarcińskich Rogali!

AktualnościInformacje z powiatu gnieźnieńskiego10 listopada 2021, 20:00   red. Karol Soberski2818 odsłon
Żydowo stolicą Świętomarcińskich Rogali!
Uczestnicy warsztatów w Żydowie -  fot. Karol Soberski

Dzisiaj w godzinach popołudniowo-wieczornych w Szkole Podstawowej w Żydowie odbyły się Warsztaty Kulinarne - Pieczenie Rogali Świętomarcińskich. W przedsięwzięciu tym wzięło udział kilkudziesięciu mieszkańców Żydowa i okolicznych miejscowości. Obecny był również Tadeusz Szymanek, burmistrz miasta i gminy Czerniejewo. Efektem  trwających kilka godzin warsztatów było przygotowanie kilkuset rogali! Zostaną one rozdane podczas Narodowego Święta Niepodległości w Czerniejewie i Żydowie!

Warsztaty Kulinarne w Żydowie to już kilkuletnia tradycja. Koordynującym całość warsztatów jest – także tradycyjnie – Tomasz Ryszczuk, sołtys Gębarzewa i szef kuchni w Szkole Podstawowej w Żydowie. – Dzisiejszej nasze warsztaty polegają przede wszystkim na dobrej zabawie, na spotkaniu się i na tym, by zrobić rogale dla gminy Czerniejewo na jutrzejsze obchody Święta Niepodległości – mówi T. Ryszczuk.

Dalej T. Ryszczuk poinformował nas, że planowane jest upieczenie kilkuset rogali. – W naszych warsztatach bierze udział blisko 30 osób. Przygotowanie rogali trwa od godz. 16.00 i potrwa, tak myślę, przez kilka godzin – dodaje.

Uczestnik warsztatów, burmistrz gminy Czerniejewo Tadeusz Szymanek podkreśla, że okazją do zorganizowania warsztatów są obchody Narodowego Święto Niepodległości. – Dzisiejszy dzień jest takim dniem, gdy ludzie po pandemii chcą się spotykać ze sobą. Jest to fajna forma integracji i pracy, która uczy nowych doświadczeń. To, że możemy się spotkać, pożartować, a na koniec dobrze zjeść smaczne rogale, to jest dowód na to, iż potrzeba nam takich spotkań – podkreśla T. Szymanek.

Jedną z uczestniczek dzisiejszych warsztatów jest Halina Prusak, od wielu lat angażująca się w przeróżne inicjatywy odbywające się w Żydowie. – Warto piec rogale, bo to są nasze, marcinkowe rogale, które są bardzo dobre. To jest ciasto półfrancuskie, nadziewane makiem i smaczne – mówi H. Prusak i dodaje, że osobiście uwielbia rogale z tradycyjnym makiem. – A ja lubię rogale z białym makiem – uśmiecha się stojący obok burmistrz Szymanek.

Zdaniem T. Szymanka, tradycja pieczenia rogali w Żydowie zapoczątkowana w 2017 roku, to jest coś pięknego. – I takie tradycje powinniśmy kultywować, bo one służą rozwojowi i czemuś, co jest ważne przy okazji Święta Niepodległości, czyli jedności narodowej, a nie dzieleniu tego narodu. I to jest najistotniejsze – dodaje.

Przy okazji tej inicjatywy, zapytaliśmy T. Ryszczuka o przepis na rogale. – Kilogram mąki, 5 deko drożdży, 4 jajka, 250 gram margaryny, 200 gram margaryny do wałkowania i łyżeczka soli. Następnie zarabiamy ciasto, wałkujemy, raz przekładamy margaryną, trzy razy wałkujemy. Czekamy, by ciasto odpoczęło w lodówce. Na koniec wykrawamy piękne rogale – wyjaśnia T. Ryszczuk.

Na koniec wypada mi tylko sparafrazować naszego wieszcza: „I ja tam w Żydowie z gośćmi zajrzałem, przepyszne i smaczne rogale zajadałem. A com widział i słyszał, w tym artykule opisałem”.

Wszystkim smakoszom rogali, życzymy smacznego!


Fot. A. Soberska, K. Soberski



Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 270

  • 179
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 11
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 80
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 0
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 0
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 0
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

Daj nam znać

Jeśli coś Cię na Pojezierzu zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB2ReklamaB3ReklamaB4
ReklamaA3