ReklamaA1-2ReklamaA1-3

News’y u Pietraka: Idą święta…

Artykuł promocyjny14 grudnia 2020, 15:00   red. - art. promocyjny1605 odsłon
News’y u Pietraka: Idą święta…
 fot. nadesłane

Jest w ciągu roku taki czas, na który czeka się z niecierpliwością. Czas pełen spokoju, ciepła i radości, zapominane są urazy, wszystko sobie wybaczamy . To również czas przemyśleń, wspomnień oraz spotkań z rodziną i bliskimi.  Tak właśnie określa się ten wyjątkowy czas - czas świąt Bożego Narodzenia.

Dzisiaj rozmawiamy z dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanną Pietrak – Lipińską

- Proszę powiedzieć w jaki sposób Hotele Pietrak przygotowują się do Świąt, co Państwo proponują w ten wyjątkowy czas?
- Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne Boże Narodzenie odbędzie  się w wąskim gronie najbliższych. Jak co roku  chcielibyśmy umożliwić naszym Gościom świąteczny pobyt w naszych Hotelach. Gdy tylko sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli, z wielką radością i w bezpieczny sposób przyjmiemy naszych Gości. Już dziś dla tych którzy planują wyjechać na Święta przygotowaliśmy świąteczną ofertę pobytową  z uroczystą wigilią, codziennymi świątecznymi obiadokolacjami, bufetem z tradycyjnymi ciastami i degustacją nalewek w restauracji „Fabryka Nalewek” . Zaplanowaliśmy specjalne animacje  dla dzieci: wspólne ubieranie choinki, dekorowanie pierników oraz kolędowanie.

- A co dla tych którzy spędzają Święta w domowym zaciszu???
- Pomyśleliśmy również o mieszkańcach naszego miasta. Świąteczny czas to okazja do spędzania magicznych chwil z najbliższymi – nie warto tracić go w kuchni . Oferujemy przygotowanie bożonarodzeniowych potraw z dostawą do domu. Zadbamy o każdy  świąteczny stół – zapewniając potrawy i wypieki według tradycyjnych receptur. Wiele przepisów na świąteczne dania jest  zaczerpniętych z naszego rodzinnego domu, z przepisów mojej mamy.

- Jakie dania możemy znaleźć w Państwa ofercie?
- Nasza propozycja jest bardzo bogata w tradycyjne świąteczne potrawy.  Należą do nich miedzy innymi uwielbiany przez wszystkich wigilijny karp smażony na maśle z pieczarkami, barszcz z uszkami, zupa rybna z warzywami, pierogi z kapustą i grzybami, karp w galarecie, śledź w różnych postaciach, czy ryba po grecku. Na wielkie wspólne świętowanie przygotowaliśmy dania obiadowe. Największą popularnością cieszą się mięsa pieczone w całości: soczysta szynka, świąteczny indyk lub kaczka w pomarańczach z aromatem świątecznych goździków i cynamonu. Polecamy również zimny bufet serwowany na paterach. W naszej ofercie znalazły się trzy różne zestawy zakąsek, dla przykładu w zestawie Platinum Goście otrzymują polędwicę z dorsza w galaretce limonkowej, roladę z kurczaka faszerowaną grzybami leśnymi, pawie oczko z polędwiczki wieprzowej z suszoną morelą i śliwką ora sałatkę z grillowanym łososiem i cytrusowym dressingiem. I oczywiście nie możemy zapomnieć o naszej bogatej ofercie świątecznych ciast, pierników i tortów. Na świątecznym stole nie może przecież zabraknąć makowca z bakaliami, strucli drożdżowej z makiem, sernika czy piernika z bakaliami. Wszystkie słodkości są dostępne także w naszej Cukierni Pietrak na deptaku.  Dla zamawiających ciasta  świąteczne, przygotowaliśmy w tym roku prezent w postaci vouchera do wykorzystania na następne zakupy.

- Proszę mi powiedzieć w takim razie jak wyglądają Święta u Państwa w domu? Przecież hotele są otwarte 24 h/dobę przez cały rok.
- Święta są dla nas przede wszystkim czasem spędzanym w gronie rodzinnym. Rzeczywiście nasza branża  jest otwarta non stop i mimo wszystko musimy być w stałym kontakcie z hotelami nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia. Rodzina jest jednak dla nas najważniejsza. Wigilię zawsze spędzamy u moich rodziców. Tradycyjnie łamiemy się opłatkiem, składamy życzenia, czytamy fragment Pisma Świętego, odmawiamy modlitwę i zasiadamy do wspólnej wieczerzy. Na stole oczywiście królują tradycyjne potrawy przygotowane przez moją mamę. Po kolacji śpiewamy kolędy a później tradycyjnie wyruszamy na Pasterkę.

W pierwszy dzień Świąt spotkamy się całą rodziną w domu mojej siostry. Jest to nasza tradycja od wielu lat. Wówczas na stole króluje świąteczny indyk. Co roku każdy z nas  otrzymuje specjalnie przygotowany śpiewnik i wspólnie śpiewamy kolędy i pastorałki. Nie da się słowami opisać tej wspaniałej i radosnej atmosfery, kiedy wszyscy razem cieszymy z tych wspólnych chwil.

W drugi dzień  Świąt ponownie spotykamy się, ale tym razem u mnie w domu przy świątecznym obiedzie, podczas którego podawana jest kaczka w pomarańczach z aromatem świątecznych goździków i cynamonu.  Przy wspólnym stole wspominamy naszych bliskich, dzielimy się ciekawymi historiami naszego rodu. To właśnie kolejny nasz rodzinny zwyczaj.  

- Jakie jest Wasze ulubione wigilijne danie?
- Do najbardziej lubianych dań w naszej rodzinie należy zupa rybna z warzywami  gotowana  przez moją mamę na wieczerzę wigilijną – jej aksamitny smak wspominam przez cały rok,

- Ta zupa z pewnością jest wyjątkowa, czy zdradzi nam Pani przepis?
- Wychowałam się na tej zupie. Wigilijna zupa z karpia, zabielana z warzywami, ugotowana z głów karpia jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Taką zawsze robiła i robi moja mama. Aksamitna konsystencja oraz delikatny, wyczuwalny smak ryby, połączony ze słodką śmietaną cudownie komponuje się z wigilijnymi potrawami.

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 2 głowy z karpia, cebula 2 szt, 300 ml  słodkiej śmietany 36%, sól i biały pieprz do smaku, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie. Włoszczyznę obieramy i ścieram na tarce o cienkich oczkach. Por kroimy w cienkie talarki a cebulę szatkujemy w bardzo drobną kostkę. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, po chwili wrzucamy warzywa i często mieszamy. Głowy z karpia oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy w przyprawach 20 min. Do wywaru wkładamy podsmażone warzywa, gotujemy do miękkości warzyw i zaciągamy śmietaną.

- W okresie przedświątecznym zazwyczaj odbywają się spotkania wigilijne. Czy zapamiętała Pani jakieś wyjątkowe?
- Od wielu lat przenosimy nasze rodzinne zwyczaje i tradycje do wszystkich Hoteli. Nasi Goście mogą  poczuć prawdziwą magię świąt i rodzinną atmosferę i sprawiamy, że są one wyjątkowe.
Pewnego roku w Hotelu Adalbertus miała miejsce sytuacja, która wyjątkowo utkwiła mi w pamięci. W restauracji odbywały się dwa różne spotkania wigilijne. Przy jednym stole zasiadali hierarchowie kościoła a przy drugim zarząd dużej firmy z Gniezna, który w pewnym momencie zaczął śpiewać kolędy.  Słysząc to siedzący obok księża, podeszli i zaczęli wspólne kolędowanie. Jest to piękny przykład jak Święta Bożego Narodzenia zbliżają do siebie ludzi.

- To są właśnie te momenty, podczas których na chwilę zwalniamy, skłaniamy się do refleksji, ale także integrujemy. Jak wygląda to w waszej firmie?
- Staramy się co roku spotykać wspólnie z naszymi pracownikami w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jest to dobry moment na złożenie sobie życzeń oraz podsumowanie roku.

Jak będą wyglądały tegoroczne święta? To pytanie codziennie nasuwa mi się na myśl.  Ważne, żebyśmy wszyscy byli zdrowi czego sobie, moim najbliższym, Gościom  i wszystkim czytelnikom życzę.


Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 266

  • 243
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 0
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 22
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 0
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 0
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 1
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

Przeczytaj także

Daj nam znać

Jeśli coś Cię na Pojezierzu zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB2ReklamaB3ReklamaB4
ReklamaA3